Existeix l’al·lèrgia als mosquits?
Els mosquits piquen per a xuclar la nostra sang, no la necessiten per a alimentar-se sinó per a produir els seus ous, per aquest motiu és la femella mosquit la que pica. En picar-nos, la femella injecta saliva en la nostra pell, la qual és la responsable de la inflamació al voltant de la picada i, només en alguns casos, també de possibles reaccions al·lèrgiques.

Disposem de proves fiables en la consulta per a poder arribar a determinar si realment és una reacció al·lèrgica o simplement si la inflamació és causada per l’efecte directe de la saliva en la nostra pell.

Per què piquen les seves picades?
Quan un mosquit ens pica, introdueix sota la nostra pell dos diminuts tubs: un d’ells li serveix per a xuclar la nostra sang, i l’altre per a injectar-nos una substància que evita que la sang es coaguli en la ferida o en la seva trompa abans d’haver acabat de xuclar.
Aquesta substància provoca que el nostre cos alliberi histamina, una substància involucrada en les respostes localitzades del sistema immune. Així que quan et pica una picada, no és tècnicament culpa del mosquit, sinó del teu cos reaccionant a aquesta substància. Aquest és el motiu pel que no tots reaccionem igual: alguns només noten un bultet mentre que uns altres desenvolupem faves de diversos centímetres.
Per què ens piquen a uns més que a uns altres?
• Els atreu molt més el tipus de sang 0 que l’A.
• Els consumidors d’alcohol (especialment cervesa) tenen més risc de ser picats.
• La roba fosca també augmenta el risc de picades. Els colors més atraients per als mosquits són el negre i el vermell. Els que menys: el verd i el groc.
• La suor és la seva olor preferida. Per tant qualsevol activitat física a l’aire lliure augmenta les possibilitats de picades, especialment al capvespre.
• Els canvis hormonals en dones embarassades originen un tipus de suor i olor que els resulta molt atraients.
• L’olor de peus també s’ha associat amb picades en aquesta zona.

Com es pot prevenir?

• Comptar amb barreres físiques sempre que sigui possible: mosquiteres a les
finestres i roba de màniga llarga són bons punts de partida.
• Evitar sabons, xampús o colònies amb olors apetitosos, com els fruiters, els dolços o els florals.
• Tractar d’emmascarar la teva olor amb repel·lents líquids o en barra, aquests repel·lents solen tenir una olor una mica forta, però asseguren entre 4 i 8 hores relativament a resguard de les picades.

I si ja t’han picat…
Les recomanacions són rentar la zona amb aigua i sabó i aplicar una pomada antihistamínica.
Evita gratar-te tot el possible, perquè la producció d’histamina no continuï i la picor no empitjori. Vigila si tens les ungles llargues per a evitar esquinçar la pell i fer-te una ferida.

En cas que la inflor i la calor siguin molt pronunciades, aplicat gel o compreses d’aigua freda. I si continua durant diversos dies, ves al metge.
https://www.quironsalud.es/blogs/es/alergia-dia/alergia-mosquitos-32c37
https://www.vitonica.com/prevencion/con-el-verano-llegaron-los-mosquitos-por-que-nos-pican-y-como-evitarlo