La caiguda de cabell és una consulta molt freqüent tant en homes com en dones dins de la visita habitual del dermatòleg. Això es fa molt més evident en èpoques de l’any com l’estiu, tardor i primavera.

Quina quantitat de caiguda de cabell es considera anormal?

Considerem una caiguda anormal de cabell, quan és superior a 100 cabells al dia. Correspon al percentatge de cabell que es troba en la fase final del seu cicle de vida. El cabell passa per tres fases: creixement (anagen), transició (catagen) i regressió (telogen, menys del 20% del cabell es troba en aquesta fase).

Quina cura cal tenir del cabell?

El cabell s’ha de rentar tantes vegades com sigui necessari per a cada persona, no per rentar-lo en menor freqüència, caurà menys. Cal fer un ús raonable de xampús, amb un pH neutre i que no siguin agressius. Evitar l’ús freqüent del assecador, tints de cabells o permanents, ja que debiliten el cabell i afavoreixen el trencament d’aquest. Evitar fer pentinats habituals amb recollits extremadament tibants, donat que s’han vist casos d’alopècia per tracció, on s’observa una regressió de la línia d’implantació del cabell.

En quines situacions pot haver un increment de la caiguda del cabell?

Hi ha diferents situacions que poden generar un augment de la caiguda de cabell. Generalment s’identifiquen segons la distribució, evolució i reversibilitat del procés. Des d’aquest punt de vista podem diferenciar dos processos en la caiguda del cabell:

  • Efluvis (caigudes de cabell generalment difuses) on es produeix una caiguda sobtada del cabell. Són casos secundaris a l’ús de quimioteràpics per al tractament del càncer, a alteracions hormonals, dèficits proteics o vitamínics, estrès emocional, cirurgies majors, després d’un part, d’un episodi febril, d’altres processos infecciosos o fins i tot com a conseqüència de dèficits de ferro.
  • Alopècies: degudes a un procés que afecta directament al cuir cabellut. Poden ser amb una distribució determinada com ara l’alopècia androgenètica que és una de les més freqüents (calvície comuna). Altres es manifesten en forma de clapes sense distribució específica  com ara les degudes a infecció directa del cabell per fongs, a processos autoimmunes en l’alopècia areata, o d’altres malalties que poden afectar a la pell. Hi ha casos d’alopècies que són irreversibles i per les quals s’ha de consultar el més abans possible.

S’hereta la caiguda del cabell?

De tots els tipus d’alopècia comentats, la que es considera específicament hereditària és la androgenètica. En l’alopècia areata també existeix una associació familiar.

És reversible la caiguda del cabell?

En la majoria dels casos sí que ho és, sempre i quan es reconegui el factor causant, i pugui ser tractat. El més important és que freqüentment, no requereixen de tractament mèdic específic.

Hi ha alguna relació entre l’alimentació i els complements i la frenada de la caiguda?

Els cabells, així com la pell, les ungles, els cartílags i els ossos, contenen teixit conjuntiu, també anomenat teixit connectiu. Hem de procurar mantenir el teixit conjuntiu saludable. I com? Doncs amb nutrients com el silici, que ajuda a la producció natural de col·lagen i queratina, principals components dels cabells, la pell i les ungles. Altres nutrients interessants són la vitamina C, el zinc, el sofre, el ferro, aminoàcids com la L-prolina, la L-cisteïna, la L-metionina, vitamines del grup B i nutrients antioxidants. Tots ells es poden obtenir a través de la dieta així com en complements alimentaris sempre amb la supervisió d’un professional sanitari.

Es pot tractar?

Depèn de la causa, tenint en compte que a vegades hi ha més d’una causa. Assesora’t pel teu metge o farmacèutic, ja que per una banda hi ha tractaments farmacològics i per d’altra banda hi ha càpsules, ampolles i xampús anticaiguda, de diversos tipus segons cada cas, a la teva farmàcia.

https://www.parcdesalutmar.cat/ca/dermatologia/consells-practics/caiguda-cabell/

http://gestorweb.camfic.cat/uploads/ITEM_10513_FULL_2806.pdf

https://etselquemenges.cat/alternativa/frena-la-caiguda-dels-cabells-amb-lajuda-de-lalimentacio-i-la-complementacio-nutricional