La cistitis és una infecció del tracte urinari causada per bacteris que s’adhereixen a les parets del tracte urinari inferior.
El bacteri Escherichia coli (E. coli) és el causant majoritari de les infeccions urinàries no complicades (80%).
Aquest bacteri normalment viu en la nostra flora intestinal i ajuda en l’absorció de nutrients. No obstant això, algunes soques desenvolupen la capacitat d’arribar i adherir-se als teixits urinaris de manera que no poden ser expulsats amb l’orina i causen infecció.
Les infeccions urinàries representen el 5-10% de les visites d’atenció primària, el 30% de les cites d’Urologia, i milers d’ingressos a urgències.
Les dones tendeixen a tenir infecció d’orina més sovint que els homes. Això succeeix perquè la uretra és més curta i més propera a l’anus, on es troba l’ E. coli.
Possibles causes que poden desencadenar la cistitis:
-Relacions sexuals (a causa de l’intercanvi de fluids i la major facilitat d’entrada de bacteris)
-Menopausa
-Diabetis
-Embaràs
-Anatomia de la uretra (uretra estreta, engrandiment de la pròstata)
-Incontinència intestinal
-Problemes per buidar completament la bufeta (retenció urinària)
-Procediments que impliquen el tracte urinari (per exemple, l’ús de sondes vesicals)
-Romandre quiet durant un llarg període de temps (per exemple, després d’una cirurgia)
-Mal ús d’antibiòtics (ja que es produeix una alteració de la flora vaginal)
-Ús continuat de bolquers. Especialment si els canvis de bolquer ocorren amb poca freqüència.
La persona pot ser asimptomàtica, o tenir un o més d’aquests símptomes:
-Pressió a la part inferior de la pelvis per la inflamació de la bufeta
-Dolor o coïssor en orinar
-Augment del nombre de miccions (el pacient té una necessitat freqüent d’orinar, però tot i anar al bany, no s’alleuja la sensació.)
-Picor vaginal
-Febre
-Dolor en tenir relacions sexuals
Mesures higiènic-dietètiques de prevenció:
-Beure aigua en abundància.
-Orinar regularment cada dos o tres hores i mai retenir les ganes d’orinar.
-Orinar sistemàticament després de cada relació sexual per eliminar els bacteris allotjats a la uretra i la bufeta.
-Cada vegada que es fa una neteja de la zona íntima, s’ha de netejar des de davant cap endarrere: aquesta pràctica evita que els bacteris de l’anus i la vagina s’allotgin al forat urinari.
-Tenir cura de la higiene íntima. S’ha d’evitar utilitzar amb molta freqüència els sabons antibacterians ja que eliminen la flora vaginal protectora.
-Canviar les compreses durant els dies de la menstruació amb regularitat. Tota maceració indueix el desenvolupament de gèrmens que poden colonitzar la bufeta.
-Evitar la roba ajustada.
Suplements alimentaris de prevenció:
Segons l’evidència científica, els components presents en alguns complements alimentaris que prevenen les cistitis recurrents són:
> Nabius: aquestes baies contenen pro antocianidines, que promouen que l’orina s’acidifiqui, afavorint l’eliminació de gèrmens. A més, dificulten que els bacteris s’adhereixin a la paret de la bufeta.
> D-manosa: és un sucre simple present en moltes plantes i fruites en petites quantitats. La propietat que té per a prevenir la cistitis consisteix en la capacitat per a fixar-se als bacteris evitant l’adhesió d’aquests al tracte urinari.
Tractament:
Si sospita que té infecció d’orina, consulti a la seva doctora, qui li prescriurà el tractament necessari. Mai s’automediqui. Consulti amb la seva farmacèutica si té alguna pregunta.