Els complements alimentaris són productes amb la finalitat de complementar la dieta normal i consisteixen en fonts concentrades de nutrients o d’altres substàncies que tenen un efecte nutricional o fisiològic, en forma simple o combinada, comercialitzats en càpsules, ampolles..etc

L’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentaria i Nutrició (AECOSAN) recentment ha publicat un decàleg per tal que els consumidors facin un bon ús dels complements alimentaris.

– “Els complements alimentaris no han d’utilitzar-se com a substitut d’una dieta equilibrada”. Una dieta variada i equilibrada proporciona tots els nutrients necessaris per al normal desenvolupament i manteniment d’un organisme sa.
– Segueixi sempre les instruccions d’ús proporcionades en l’envàs.
– Pari atenció als ingredients que conté per si vostè és al·lèrgic o intolerant a algun d’ells.
– No consumeixi un complement alimentari en dosis superiors a les que s’indiquen en l’etiqueta, ja que un consum a dosis més altes de les recomanades pot tenir efectes perjudicials per a la salut, sobretot si es prolonga en el temps.
– Un producte natural no és sinònim d’un producte segur.

– Informi sempre al seu metge:
– Dels complements alimentaris que estigui consumint. En particular, si vostè pateix alguna malaltia subjacent. Això ajudarà el seu metge a considerar els efectes combinats entre la seva medicació i el complement alimentari en el diagnòstic i el tractament de la seva malaltia.
– Si té previst sotmetre’s a una intervenció quirúrgica.
– Si vostè està embarassada o en període de lactància. La majoria dels complements alimentaris no han estat estudiats en dones embarassades o durant el període de lactància.
– De qualsevol efecte perjudicial o reacció adversa que observi. Si sent o sospita que el complement alimentari li causa alguna reacció adversa comuniqui al seu metge els símptomes.

 

– Desconfiï dels complements que s’anuncien amb propietats i efectes increïbles o com a solucions “miracle” dels seus problemes.No compri complements alimentaris de fonts desconegudes. Compri els seus complements alimentaris en canals de distribució d’aliments autoritzats o a la farmàcia. Comprar de fonts desconegudes d’Internet o correu ordinari pot suposar un risc.
– Recordi que per a reduir el sobrepès i l’excés de greix es recomana reduir la ingesta de calories amb una dieta d’aliments adequada i, al mateix temps, augmentar la despesa d’energia mitjançant un adequat nivell d’activitat física. El consum de qualsevol complement alimentari només ha de ser complementari o addicional. A més, recordi que per a mantenir el resultat aconseguit és necessari adoptar de forma permanent hàbits alimentaris saludables i seguir un estil de vida actiu.

– En general, fins i tot si fa esport, amb una dieta variada i equilibrada, que inclogui una adequada hidratació, pot cobrir les necessitats nutricionals del seu cos.