Què és?

La disfunció erèctil (DE) és la incapacitat persistent d’aconseguir i mantenir una erecció suficient que permeti una relació sexual satisfactòria. Es tracta d’un problema relacionat amb els aspectes físics i psicològics de la salut que té un important impacte en la qualitat de vida de les persones afectades i en la de les seves parelles. A més, s’ha de tenir en compte que pot ser un símptoma inicial de malaltia cardiovascular.

Si passa esporàdicament no significa que es tingui disfunció erèctil, per a que aquesta pugui diagnosticar-se, és necessari que els fracassos es repeteixin almenys durant 3 mesos. La prevalença de la disfunció erèctil a Espanya, entre els homes de 25 a 70 anys és del 12.1%.

Causes de la disfunció erèctil


Com que una erecció requereix d’una precisa seqüència d’esdeveniments, la DE pot ocórrer quan s’altera qualsevol d’ells. La seqüència passa pels impulsos nerviosos cerebrals, la resposta dels músculs, les venes i artèries … etc
Malalties com la diabetis, la insuficiència renal, l’alcoholisme crònic, l’esclerosi múltiple, l’arterioesclerosi, malalties vasculars i malalties neurològiques s’associen a aproximadament el 70% dels casos de DE. Altres causes poden ser l’estrès, l’ansietat, el tabaquisme i la fatiga..

 

Recomanacions


>No renunciar a la vida sexual. La falta d’erecció no significa que l’home no tingui desig sexual. No tractar de culpabilitzar-se per això ni tractar de “concentrar-se” exclusivament a tenir una erecció: relaxar-se i gaudir és més efectiu.
>Parlar amb la seva parella. No fer-ho sol complicar les relacions. La seva ajuda sempre resultarà positiva per a tots dos.
>Visitar al metge amb regularitat.
>Mantenir una vida activa, realitzar exercici físic i menjar sa.
>No fumar.


Preguntes freqüents


Quins tractaments existeixen?
En la majoria de les ocasions el tractament recomanat consisteix en un tractament amb medicaments orals com el sildenafilo, vardenafilo, tadalafilo…: són eficaços i segurs i no perden la seva activitat amb el temps. En cas de no respondre al tractament anterior pot ser necessària l’administració d’injeccions intracavernoses o la utilització d’aparells de buit que produeixen una acumulació de sang a la zona. 


Com funcionen els comprimits?
L’efecte comença aproximadament a partir dels 30 minuts després d’estímul sexual i  millora l’erecció en permetre una major afluència de sang al penis. 


Tothom pot prendre aquests comprimits?
Aquest medicament pot interaccionar amb altres fàrmacs indicats per a:  dolor d’angina de pit; per determinades malalties de cor, fetge i ronyó… Per això és molt important consultar amb el metge o farmacèutica. Aquest medicament va sempre amb prescripció mèdica.

 

https://www.fisterra.com/guias-clinicas/disfuncion-erectil/#33302

https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-disfuncion-erectil-tratamiento-13049602

Documento SEFAC, infografia