L’aparell respiratori és l’únic òrgan intern obert a l’exterior i està en contacte continu amb contaminants, partícules i microorganismes, alguns dels quals ens provoquen infeccions. De les infeccions que afecten l’aparell respiratori, el 80% estan provocades per virus, i entre elles les més comunes són la grip i el refredat, que són causants de aproximadament el 50% de totes les infeccions respiratòries agudes. Encara que totes dues infeccions curen soles i són de remissió espontània, són molt molestes, afecten la qualitat de vida i poden derivar en problemes més greus com a otitis, sinusitis, pneumònies, etc… Encara que a vegades es parla indistintament de grip o refredat i els seus símptomes siguin semblants, la realitat és que es manifesten de manera diferent:

Captura

Recomanacions:

  • Pel fet que totes dues malalties són molt contagioses, extremi les precaucions per a evitar la seva transmissió i no veure’s afectat o afectar les persones que ho envolten.
  • Tapi’s la boca i el nas en tossir o estornudar i utilitzi mocadors d’un sol ús quan apareguin els esternuts o la tos, per a disminuir les secrecions i evitar la seva possible dispersió.
  • Renti’s les mans amb freqüència. Els virus poden romandre actius un temps limitat en objectes com a seients, instruments de cuina, baranes, etc… i molt més temps en la pell de les persones, per la qual cosa és aconsellable evitar el contacte físic amb les persones afectades.
  • La grip i el refredat són malalties produïdes per virus. Per tant l’ús de antibiotics no està indicat per a tractar-les. Només el metge podrà prescriure’ls en cas que existeixin complicacions bacterianes.
  • És molt recomanable la vacunació per a evitar la grip, sobretot en persones majors de 65 anys, amb malalties cròniques i en els grups de risc que determinin cada any les autoritats sanitàries.