La pell és l’òrgan més extens del cos humà que cobreix la pràctica totalitat del nostre organisme, aïllant-lo i protegint-lo, i alhora permet la relació del nostre cos amb el món exterior.

L’epidermis és la capa més superficial de la pell i és la que desenvolupa principalment aquesta funció de defensa. Per això, l’efecte barrera de la pell també s’anomena BARRERA EPIDÈRMICA.

L’epidermis té una estructura molt particular, i per descriure-la, en el món científic, s’utilitza sovint la imatge d’una paret formada per blocs de totxanes ( en realitat són els corneocits, cèl·lules de la pell plenes de queratina ) que es mantenen junts gràcies a un ciment ric en greixos ( lípids epidèrmics ).

Per entendre la importància de la barrera cutània, hem de conèixer els 3 estrats de la epidermis que actuen de manera sinèrgica:

 • ESTRAT CORNI (EC): és la barrera externa de primer nivell; limita la pèrdua d’aigua del cos i és el que fa pròpiament la funció de defensa enfront a elements externs, ja que té una elevada resistència a les agressions de l’entorn.

També ens aporta la flexibilitat i plasticitat que permet tota la gama de moviments i plecs dels teixit cutani.

 • UNIONS ESTRETES (UE): són estructures de proteïnes que formen la barrera interna de segon nivell; bloquegen l’entrada d’elements estranys que podrien estimular el nostre sistema immunitari
 • CÈL·LULES DE LANGERHANS (CL): són la barrera immunològica. S’activen quan existeix un perill o dany a les barreres més externes

Aquests tres estrats treballen junts formant un “sistema de barrera” que genera un eficient control de la superfície de la pell.

Aquest sistema tan organitzat és de vital importància per evitar que la funció barrera de la pell es vegi compromesa per situacions que poden acabar desencadenant una patologia, i hem de procurar aconseguir un contingut d’aigua adequat i ben distribuït en totes aquestes estructures.

 epi

SITUACIONS QUE PODEN ALTERAR LA BARRERA CUTÀNIA

 

A continuació veurem algunes de les situacions que comprometen la integritat de la barrera epidèrmica; hem de tenir molt en compte que si aquestes condicions patològiques no es gestionen adequadament i constant des de les primeres manifestacions poden arribar a provocar problemes de salut que no només es limiten a la pell sinó que poden afectar a altres òrgans intern.

 1. DERMATITIS ATÒPICA

 

És una dermatosis crònica de tipus al·lèrgica i de caràcter inflamatori que cursa amb brots i amb lesions tipus èczema, vermellors i picors.

La dermatitis atòpica pot acabar desencadenant al·lèrgies i l’aparició de patologies respiratòries.

 

 1. EXPOSICIÓ SOLAR

 

Cal prendre el sol de manera segura, i per això és imprescindible que utilitzem fotoprotectors enriquits amb substàncies reparadores de la pell (olis, ceres, vitamines liposolubles, ceramides….) que evitin la dessecació de la pell.

 

 1. DERMATITIS DE CONTACTE

 

És una afecció dèrmica en forma d’èczema com a resposta de la pell a un contacte amb un agent sensibilitzant extern.

Ens trobem amb lesions vermelloses, edema i picor a l’àrea de contacte que poden evolucionar amb l’aparició de vesícules.

Dins de les dermatitis de contacte, hi trobem la dermatitis del bolquer i la dermatitis causada per la mascareta .

 

En el cas de la mascareta, la nostra pell no està acostumada a interacciona amb un ambient semi-oclusiu que evita l’intercanvi normal amb l’exterior. Aquest ambient que generem amb la mascareta, tan poc oxigenat i tan càlid i humit i ric en CO2 és molt propici perquè l’epidermis pateixi lesions ( irritacions i maskacné)

 

CONSELLS DES DE LA FARMÀCIA PEL MANTENIMENT DE LA BARRERA CUTÀNIA

 

 • Utilitzar sabons i gels de bany que mantinguin i respectin el mantell lipídic i el pH de la pell
 • Incorporar a la bany productes formulats a base de cereals  i olis emolients i hidratants
 • Utilitzar llets i locions corporals hidratants després de la dutxa amb actius que aportin elements d’hidratació (àloe vera, ceramides….)
 • Utilitzar cremes i pomades amb poder aïllant sobre les zones exposades a agressions. En aquest cas cal fer una higiene acurada de la zona abans d’aplicar la pomada
 • Utilitzar protectors solars adequats amb elements reparadors de la pell
 • Beure molta aigua, ja que la conseqüència de la falta d’aigua és la deshidratació de la pell.

 

 

Si necessiteu resoldre algun dubte o demanar-nos algun consell ja sabeu que estem a la vostra disposició.

 

www.elservier.es/es-revista-offarm-4-articulo-cremas-barrera-13067348

unifarcobiomedical.es/skinmag/la-barrera-epidermica-cuestion-de-equilibrio