PREGUNTES FREQÜENTS DE LA MARE LACTANT

 1. El meu fill augmenta poc de pes
  La preocupació pel pes és molt freqüent entre les mares lactants, però en la majoria dels casos tot està funcionant bé i el nen està guanyant adequadament. Tingui en compte que:
  -Les gràfiques són un model estadístic pel que la meitat dels nens normals estan per sota de la mitjana. És més important la valoració clínica del nen: el seu aspecte, vivacitat, si mulla 4-5 bolquers diaris,…
  -També és important el creixement al llarg del temps, que el pes en un moment determinat.
 1. Tinc poca llet
  Quan una mare creu que té poca llet, l’habitual és que es tracti d’algun dels següents casos: la posició del nen o la manera d’agafar-se al pit no és adequat, el bebè no obre completament la boca o bé no recolza el seu cap en el colze de la seva mare. Recomanacions:
  És important que mami tot el temps que vulgui del mateix pit, perquè la llet del final té més grassa (més calories). Si vol més, se li pot oferir l’altre pit després.
  • Pot resultar útil emprar un tiralletsper a buidar millor els pits i estimular-los a que fabriquin més llet.
  • Si el bebè dorm tranquil 1-2 hores seguides i no sembla malalt podem suposar que ha pres suficient llet. Si el bebè mulla menys de 5 bolquers al dia, és possible que estigui prenent poca llet i seria convenient consultar amb el pediatra.
 1. Quina quantitat diària de llet ha de prendre el meu bebè?
  Cada nen és diferent. El millor és oferir al bebè el pit durant el primer any unes 4 o 5 vegades com a mínim, millor abans de cada presa de purés o papilles; després del primer any pot fer-ho quan vulgui després dels menjars o entre menjars; d’aquesta forma el bebè no necessita una altra font de llet, sempre que faci aquestes 4 o 5 preses de pit al dia.
 1. Cal donar-li aigua al bebè que pren el pit?
  Abans dels 6 mesos, el bebè que pren només llet materna i a demanda, NO precisa aigua ni altres líquids.
  Després dels 6 mesos, quan pren altres aliments a més del pit, és bo oferir-li aigua de tant en tant.
 1. Puc continuar alletant si em quedo embarassada?
  No és infreqüent que una dona que està alletant al seu fill es quedi embarassada. És possible dur a terme la lactància materna durant tot l’embaràs i després alletar als dos lactants després del segon part.
  La llet produïda immediatament després del part per la mare que no ha deixat d’alletar en cap moment, correspon a calostre. Els primers dies de calostre són clau per al nounat i la producció del mateix té un límit, per la qual cosa el nounat deu ser alletat en primer lloc.
 1. Fins quan és bo que mami el meu fill? quan cal deslletar-ho?
  En l’actualitat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) recomanen mantenir la lactància fins als dos anys o més, en tots els països del món.
 1. Tinc el mugró pla o invertit, podré donar mamar?
  La forma del mugró no sol representar un problema per a la lactància, encara que a vegades es necessita ajuda durant els primers dies perquè el bebè s’agafi al pit.
  La majoria de les vegades es tracta de mugrons plans però elàstics, normalment, aquests casos es resolen a poc a poc i no plantegen dificultats per a la lactància. Es poden utilitzar mugronereso dispositius per a treure el mugró, per mitjà del buit.
  Quan es tracta d’un mugró invertit “veritable”, no protràctil (en estrènyer al voltant de l’arèola s’enfonsa cap a dins del pit i no pot estirar-se) es pot provar d’utilitzar mugronera els primers dies encara que a vegades serà necessari recórrer al tirallets.
 1. Em fa mal el pit, tinc una zona vermella i dura. Ingurgitació, inflamació, mastitis
  Un pit pot inflamar-se i doldre fonamentalment pels següents motius: ingurgitació, obstrucció d’un conducte i mastitis.
  La ingurgitació ocorre quan els pits produeixen més llet de la que el lactant extreu, augmentant tots dos de grandària i provocant dolor. Això sol ocórrer al començament de la lactància amb la “pujada de la llet”. El tractament es basa en: extreure la llet i calmar el dolor. Quan els pits estan molt tibants el bebè pot tenir dificultats per a agafar-se, i convé buidar-los prèviament, de forma manual o amb un tirallets, després d’aplicar calor local (una dutxa o bany en aigua calenta) per a produir vasodilatació i facilitar la sortida de la llet.
  L’obstrucció d’un conducte lacti sorgeix com a conseqüència d’un buidatge defectuós o ineficaç d’un lòbul mamari, per una mala tècnica de lactància o per la utilització de sostenidors de talla o model inadequat que produeixen una compressió excessiva.
  Es manifesta per la presència d’una protuberància dolorosa al pit i enrogiment de la pell d’aquesta zona. Generalment no hi ha febre ni símptomes generals. El tractament és similar al de la ingurgitació, s’ha d’augmentar la freqüència de les preses i aplicar calor local abans de les mateixes.
  La mastitis consisteix en una inflamació d’un o diversos lòbuls de la mama, que pot acompanyar-se o no d’infecció. La mastitis no infecciosa es presenta com a conseqüència d’una retenció de llet no resolta. El quadre pot evolucionar a una mastitis infecciosa, ja que la retenció de llet afavoreix el creixement bacterià. Generalment s’acompanya de símptomes generals similars als d’un quadre gripal: febre, esgarrifances, malestar general, cefalees, nàuseesi vòmits.
  És important saber que la llet del pit afectat no tindrà cap efecte perjudicial en el nen, per la qual cosa no s’ha de suspendre la lactància materna, encara que la mare estigui prenent medicaments (s’utilitzaran aquells compatibles amb la lactància). La infecció no es transmet al lactant i a més en continuar donant el pit millora l’evolució de la mastitis i disminueix el risc de complicacions.

https://www.aeped.es/comite-lactancia-materna/preguntas-frecuentes-sobre-lactancia-materna