El terme astènia prové del nom grec sthémos que significa força més el prefix anegatiu.

El cansament o astènia és una sensació de debilitat, fatiga, feblesa, esgotament i manca de vitalitat generalitzada, tant física com mental. De fet, es tracta d’una sensació de cansament patològica, ja que no apareix com seria normal, després de fer un sobresforç, sinó que es manifesta després d’esforços mínims o de la feina habitual. A vegades pot impedir fins i tot dur a terme les tasques quotidianes menys pesades, i en alguns casos és constant, sense que tingui relació amb l’activitat ni el descans. La persona afectada es veu incapaç de dur a terme activitats quotidianes.

L’astènia és una síndrome que ve donada per diverses causes. Així, cal tenir en compte que pot provocar cansament com a símptoma destacat, alteracions tan diverses com infeccions, mancances alimentàries, trastorns psicològics o afeccions musculars.

Algunes persones, segons les seves condicions (no en embaràs, ni en algunes patologies o amb determinades medicacions), poden beneficiar-se de complements dietètics.

De tota manera, però, si l’astènia perdura molt temps s’haurà de visitar al metge ja que podría ser símptoma d’alguna patologia major.

A la farmàcia en trobem una gran varietat de medicaments tònics i reconstituents.

La majoria d’ells contenen una associació de diferents vitamines, minerals i aminoàcids en quantitats diàries recomanades.

Com alleujar els símptomes de l’astènia primaveral

-Es recomanable respectar les hores de son.

-Fer exercici físic moderat.

-Portar una dieta sana i equilibrada. L’ajust nutricional proporcionarà al nostre organisme proteïnes, hidrats de carboni, greixos, sals minerals, vitamines i aigua.

-En determinades ocasions, però no n’hi ha prou amb l’aportament d’una dieta variada, i cal recorrer a una aportació vitamínica o mineral complementària. Compte, però: en cap cas els suplements vitamínics i de minerals poden transformar una dieta poc equilibrada en saludable.