ENFOQUEM LA MENOPAUSA POSITIVAMENT

La menopausa és l’absència de períodes menstruals durant 12 mesos ja que hi ha una finalització de la funció ovàrica. No és una malaltia, ni molt menys, sinó que és una etapa natural de la vida de les dones on es deixa de ser fèrtil. Això acostuma a passar al voltant dels 51 anys tot i que cada dona és un món, i es coneixen factors que poden fer que la menopausa arribi abans del que és habitual, com per exemple l’estrès continuat, el sedentarisme, l’obesitat i el tabaquisme.

Moltes dones comencen a notar canvis en el seu organisme abans de tenir instaurada la menopausa, aquest període és el que anomenen perimenopausa. És el període de transició en que els ovaris encara estan actius i per tant és possible encara quedar-se embarassada. Durant la perimenopausa podem notar que els períodes menstruals són més irregulars, alguns fogots lleugers, fort síndrome premenstrual incloent canvis sobtats d’humor. El pas de la perimenopausa a la menopausa pot durar entre 2 i 8 anys.

Des d’aquest blog us volem donar informació útil perquè pugueu entendre tot el que us està passant si us trobeu en aquesta etapa per aprendre a mirar la menopausa des d’una visió més positiva.

Per començar, la manera de detectar la menopausa és a través d’una analítica on es vegi els valors de les diferents hormones: veurem un augment exagerat de la FSH i una disminució important de l’estradiol (estrògens). Per tant, tant a l’inici com durant la menopausa, les visites al ginecòleg són importantíssimes.

La baixada d’estrògens és la responsable de la majoria de símptomes que relacionem amb la menopausa (fogots, insomni, cefalees, atrofia vaginal, sequedat de les mucoses, infeccions vaginals recurrents, osteoporosi….), per això, són útils els preparats vegetals amb isoflavones o fito-estrògens, ja que la seva estructura química és similar a les hormones.

Aquests fito-estrògens s’extreuen de diverses plantes com la soja, el trèvol vermell, l’alfals, la cimifuga, la sàlvia i l’onagra. És important saber que fins al cap d’unes dues setmanes no es començarà a notar l’efecte beneficiós de prendre aquests fito-estrògens.

La recomanació és prendre’ls de manera continuada durant els primers dos anys ja que les nostres hormones abans de la menopausa no deixaven de sintetitzar-se. Només recordar-vos que aquests suplements naturals estan contraindicats en cas de prendre levotiroxina o si ja teníeu contraindicades hormones abans de la menopausa.

Moltes de les dones estan preocupades per saber com els hi canviarà el cos, però la menopausa no té perquè ser un canvi sobtat d’un dia per un altre… malgrat si que hem de saber que els canvis hormonals provocaran els símptomes que hem comentat abans, incloent també la disminució de la libido i l’augment de pes i l’augment del colesterol LDL. però que des de la farmàcia us podem ajudar a que siguin més suportables.

CONSELLS DURANT LA MENOPAUSA:

 • Canvis en l’alimentació: augmentar els aliments que continguin isoflavones i fibra, com els llegums, llavors, brots i germinats… i disminuir els aliments rics en greixos, així com la sal i els aliments que en tenen un alt contingut.
 • Mantenir els nivells de calci i ferro en la dieta
 • Beure aigua i reduir el consum de begudes ensucrades
 • Prendre suplements de fito-estrògens per combatre els fogots i les sudoracions
 • Utilitzar hidratants vulvar/vaginals a diari i lubricants per mantenir relacions sexuals no doloroses
 • Utilitzar de tant en tant probiòtics vaginals per combatre la vaginitis i les infeccions vaginals recurrents
 • Tenir cura de la pell, ja que cal cuidar-la de manera diferent si no volem veure com pateix sequedat i flacciditat. A continuació us expliquem com podeu cuidar-vos per evitar que la pell envelleixi de manera prematura per causa de la falta d’hormones durant la menopausa.

COM CUIDAR LA PELL DURANT LA MENOPAUSA?

1

Ja hem comentat que la falta d’hormones ens produeix efectes negatius sobre la nostra pell: més sequedat ( podent aparèixer picors i èczemes), augment de la flacciditat, disminució del gruix de la pell, més sensibilitat cutània, aparició de cuperosi, acne, rosàcia i augment de les taques. Tots aquests canvis depenen de molts factors, però podem alentir la seva aparició amb l’ajuda dels cosmètics adequats.

 • Juntament amb els fito-estrògens, podem prendre preparats de col·lagen i silici per combatre la flacciditat, i vitamina E i omega 3 i 6 per la sequedat
 • Existeixen al mercat cosmètics específics per pell madura i sensible que són els idonis en el cas de dones que ja tenen la menopausa instaurada
 • El dèficit d’estrògens pot provocar un desequilibri hormonal que faci aparèixer de nou l’acne, però és molt important no utilitzar productes per l’acne juvenil ja que són massa agressius per pells ja madures
 • Cal tenir una molt bona rutina de neteja segons si tenim la pell més seca o menys, ja que el que ens interessa és preservar els lípids naturals de la pell. Recomanem sempre fer una doble neteja amb oli i aigua micel.lar i aplicar després un tònic per deixar la pell preparada per aplicar el tractament
 • Durant la nit, aplicar el tractament antiarrugues ja que la pell està en repòs i serà més efectiu. Per una màxima eficàcia sempre recomanem aplicar un sèrum ( que podria ser antitaques) i una crema antiaging adequada.
 • Durant el dia, hem d’utilitzar filtre solar, que pot anar incorporat a la crema hidratant o de dia que utilitzem o bé aplicar-la com a últim pas de la rutina
 • Cal tenir especial cura del contorn d’ulls, ja que és més fàcil que apareguin bosses i ulleres i en cas de pell seca les temudes “potes de gall”. Per això aplicarem cremes específiques de contorn d’ulls, sempre de manera circular i de baix cap amunt.
 • La zona de l’escot i del coll és una de les parts en què més es nota la flacciditat i que més descuidada tenim. Aquí l’aportació de col·lagen, elastina o proteoglicans en forma d’ampolla és la millor manera de combatre les arrugues i el descolgament.

 

La menopausa és una etapa llarga, en la que cal una mirada més fisiològica i més positiva per viure-la més plenament i poder-nos anar adaptant a la nova situació. No podrem aplicar tots els consells de cop, però des de la farmàcia si que  podem ajudar-vos a cuidar-vos més i millor durant aquests anys en que les hormones deixen d’acompanyar-nos.

Per qualsevol dubte estem a la vostra disposició !