Les pacients embarassades han de complementar la seva alimentació amb l’aportació de nutrients fonamentals en les diferents etapes de la gestació.

Quins aliments s’hauria d’incloure a la dieta per assegurar-se que es pren la major part d’ells?

 • Calci
  Importància en el desenvolupament de les dents i ossos del bebè. Es necessita almenys entre 700 i 800 mg al dia. Es troba en els lactis, hortalisses de fulla verda fosca, pa, llegums, fruita seca, peix blau, mongetes cuites, nous, llavors de sèsam..
 • Ferro
  Importància en la formació de glòbuls vermells en la sang tan per la mare com pel bebè. Es troba en: carn vermella magra, sardines, hortalisses color verd fosc, mongetes, llenties, ous, nous, fruita seca, pa integral i cereals.
 • Àcid fòlic
  Importància en el desenvolupament dels òrgans i teixits del bebè. Redueix el risc de defectes en la columna vertebral com l’espina bífida. Es troba en: cereals enriquits i pa, verdures verdes i taronges.
  És recomanable que totes les dones que es plantegin quedar-se embarassades i aquelles que es trobin en les primeres 12 setmanes d’embaràs prenguin suplements d’àcid fòlic (400 micrograms, escrits com 400 mcg). Així mateix, haurien de continuar prenent entorn de 300 mcg. en la dieta habitual.
 • Vitamina C

 Importància per a l’absorció del ferro. Es troba en: la majoria de les fruites i verdures: les principals fonts de vitamina C són els cítrics i els seus sucs.

 • Vitamina D
  Importància perquè ajuda a absorbir el calci correctament. Es troba en: anxoves, tonyina en oli, ous, llet, mantega, margarina i salses per a amanir de baix contingut gras.
 • Àcids grassos essencials Omega-3
  Importància en el desenvolupament del sistema nerviós del bebè en l’etapa final de l’embaràs. Es troba en: peixos blaus d’aigua freda (verat, salmó, sardines). S’hauria de prendre almenys una ració a la setmana.
 • Vitamina B12
  Importància per al desenvolupament del sistema nerviós del bebè. Es troba en: carns i peix, productes lactis. I algunes algues marines. Es troba també en cereals.


Encara que la major part de les vitamines i minerals durant la gestació es cobreixen amb una dieta variada i equilibrada, els requeriments d’alguns nutrients durant aquesta etapa són tan elevats que requereixen suplementació per a satisfer les demandes addicionals, com és el cas dels folats, el iode o el ferro.

http://www.pmfarma.es/noticias/26125-el-95-de-los-ginecologos-recomiendan-complementos-alimenticios-durante-el-embarazo.html

https://www.correofarmaceutico.com/salud-publica/embarazo-como-pueden-ayudar-los-suplementos-alimenticios-a-cubrir-carencias.html