El peu d’atleta és una infecció als peus provocada per fongs. El terme mèdic és tinya podal. La onicomicosis és l’alteració produïda per la invasió de fongs en l’estructura ungueal de mans i/o peus.


CAUSES


Aquestes infeccions succeeixen quan un fong prolifera sobre la pell o les ungles dels peus. El mateix fong també es pot presentar en altres parts del cos. No obstant això, els peus són els més afectats sobretot entre els dits.
El peu d’atleta és el tipus més comú d’infeccions per tinya i la onicomicosis la principal causa de malaltia de l’ungla als països desenvolupats.  Els fongs prosperen en zones càlides i humides. El risc de contreure aquestes afeccions incrementa si vostè:


• Utilitza calçat tancat, especialment si és recobert amb plàstic
• Manté els seus peus humits durant períodes prolongats
Transpira molt
• Té una lesió menor en la pell o les ungles


El peu d’atleta i la onicomicosis es contagien ràpidament. Es poden transmetre per contacte directe o per contacte amb articles tals com sabates, mitjons i superfícies de dutxes o piscines.

MANIFESTACIONS CLÍNIQUES

En la onicomicosis clínicament pot existir una onicòlisi (o separació de l’ungla del llit unguial), hiperqueratosi subunguial (engruiximent de l’ungla amb descamació subunguial) i discromia (canvi de color de la ungla des de groguenc o verdós fins a marró o negre).

És un procés freqüentment asimptomàtic però que en ocasions pot produir disconfort o dolor, especialment en el moment de retallar-se les ungles o realitzar exercici físic. En ocasions poden produir-se complicacions importants com la erisipela o cel·lulitis o infecció del greix subcutani, sobre tot en pacients diabètics i immunodeprimits.

El peu d’atleta normalment provoca una erupció cutània escamosa de color vermell. La erupció cutània generalmente comença entre els dits dels peus. El prurit sol ser pitjor just desprès de retirar-se el sabates i/o mitges. Alguns tipus de peu d’atleta presenten ampolles i úlceres.

Són patologies benignes que en general estan exemptes de complicacions, però el seu diagnòstic i tractament no sempre és fàcil i ha d’estar sempre supervisat per un metge. 

http://dermatologia.cat/informacio-per-a-pacients/informacio-de-malalties/onicomicosi/

https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000875.htm