La paraula càncer és un terme molt ampli que abarca més de 200 tipus de malalties. No obstant això, totes elles tenen un denominador comú: les cèl·lules canceroses adquireixen la capacitat de multiplicar-se i disseminar-se per tot l’organisme sense control.

Les cèl·lules es divideixen periòdicament amb mecanismes de control. Quan aquests es veuen alterats, es produeixen divisions incontrolades que amb el temps donarà lloc a un tumor o nòdul. 
Quan les cèl·lules que constitueixen aquest tumor no posseeixen la capacitat d’envair i destruir altres òrgans, parlem de tumors benignes. Però quan aquestes cèl·lules a més de créixer sense control sofreixen noves alteracions i adquireixen la facultat d’envair òrgans de voltant parlem de tumor maligne, que és al que anomenem càncer.

Preguntes freqüents

PUC HERETAR LA MALALTIA?

Només en algunes famílies existeix una certa predisposició a patir determinats tipus de càncer (suposen un 5-10% del total de càncers).

TINDRÉ DOLOR?

El càncer no té per què doldre. L’aparició de dolor depèn de la zona en què es localitza el tumor. 


PUC PRENDRE REMEIS NATURALS?

La creença que existeixen remeis naturals que puguin ajudar el pacient a curar-se de la seva malaltia i que són inofensius està molt estesa. No obstant això, aquesta afirmació no és correcta. Generalment, no existeixen estudis científics seriosos sobre aquests remeis o tractaments alternatius que evidenciïn la seva eficàcia contra el càncer. 


EL CÀNCER ÉS UNA LOTERIA, SI ET TOCA, ET TOCA; NO ES POT PREVENIR

No és cert.
Existeix una sèrie de tumors que sí que poden prevenir-se (càncer de pulmó, càncer de còlon…), uns altres poden detectar-se en fases premalignes, és a dir, abans que aparegui el càncer (càncer de coll uterí) i uns altres poden detectar-se en fases inicials, com és el cas del càncer de mama.
Dels diferents tipus de càncer, es coneixen alguns dels factors que els produeixen. Si s’eviten aquests factors o es modifiquen adoptant una sèrie d’hàbits saludables, es podrà disminuir el risc de patir aquest càncer.

Recomanacions dietètiques com a factor de prevenció:
• Evitar el sobrepès i l’obesitat.
• Mantenir una activitat física moderada.
• Menjar entre 400 i 800 grams per dia de fruites o verdures variades.
• Menjar entre 600 i 800 grams diàriament de llegums, cereals (gra), tubercles i altres aliments d’origen vegetal.
• Evitar el consum d’alcohol. En el cas que es consumeixi, s’ha de limitar a dues copes o menys per dia en els homes, i a una copa o menys per dia en les dones.
• Limitar el fet de menjar carn vermella (vedella, be, porc) a menys de 80 grams diaris. És preferible menjar peix, pollastre o altres tipus de carns.
• Limitar el consum de greix d’origen animal.
• Limitar el consum d’aliments conservats en sal. 
• Evitar aliments socarrimats. Menjar només ocasionalment carn feta a la barbacoa, així com aliments curats o fumats.


LES PROVES DE DIAGNÒSTIC PRECOÇ (GARBELLAT O CRIBRATGE) ES FAN NOMÉS AlS QUE TENEN MOLÈSTIES
Quan es realitzen proves de garbellat o cribratge per a algun tipus de càncer, es fan en persones aparentment sanes que no posseeixen cap símptoma de malaltia. Generalment, aquestes proves es realitzen en la població que té més risc de desenvolupar aquesta malaltia. 


UN DIAGNÒSTIC DE CÀNCER ÉS SINÒNIM DE MORT IRREMEIABLE I INSOFRIBLE
No és cert. És un mite. No només perquè cada vegada s’aconsegueix la curació d’una major proporció de casos de càncer, sinó perquè en un nombre important de casos els seus símptomes poden ser controlats de forma adequada.