Els protectors solars són agents que ajuden a prevenir que els raigs ultraviolats (UV) arribin a la pell. Existeixen dos tipus de radiació ultraviolada, els raigs UVA i els raigs UVB, els quals causen danys a la pell i augmenten el risc de càncer de pell. La llum UVB és la principal causa de les cremades pel sol, mentre que els raigs UVA penetren en la pell més profundament, s’associen amb les arrugues, la pèrdua de l’elasticitat i altres efectes del foto envelliment. També agreuja els efectes cancerígens dels raigs UVB i cada vegada més es considera la llum UVA un causant de càncer de pell. Els protectors solars varien en la seva capacitat per a protegir contra els raigs UVA i UVB.


Què és el FPS?
La majoria dels filtres solars amb un factor de Protecció Solar (FPS) de 15 o més, fan un excel·lent treball de protecció contra els raigs UVBFPS és la mesura de la capacitat que té un protector solar per a evitar que els raigs UVB danyin la pell. Així és com funciona: si la seva pell sense protecció triga 20 minuts per a començar a posar-se vermella, en utilitzar un protector solar amb un FPS de 15 prevé l’enrogiment teòricament 15 vegades més – al voltant de cinc hores.
Una altra forma de veure-ho és en termes de percentatges: un FPS 15 bloqueja aproximadament el 93 per cent de tots els raigs UVB. Un FPS 30 bloqueja el 97 per cent, i un FPS 50 bloqueja el 99 per cent. Poden semblar diferències insignificants, però si vostè és sensible a la llum, o té antecedents de càncer de pell, aquests percentatges extres faran la diferència. I com pot veure, no hi ha un protector solar que pugui bloquejar tots els raigs UV.
El model del FPS té certs punts a considerar: En primer lloc, cap protector solar, independentment de la seva capacitat, continua sent eficaç sense reaplicar-se cada dues hores. En segon lloc, l’enrogiment de la pell és una reacció als raigs UVB i diu poc sobre el mal que els raigs UVA puguin fer.

 

La fotoprotecció és més important en individus de pell i/o ulls clars que presenten un major risc de cremar-se amb el sol. Els tipus de pell segons el risc de cremar-se (fototipus) són els següents:

Fototipus I II III IV
Es bronzeja Mai A vegades Sempre Sempre
Es crema Sempre A vegades Rarament Mai
Color de cabell Pèl-roig Ros Castany Negre
Color d’ulls Blau Blau/Verd Gris/Marró Marró

 

Recomanacions sobre fotoprotecció

La fotoprotecció no només inclou aplicar-se una pantalla solar en crema sinó que es recomanable seguir les següents recomanacions:

  1. Mantenir-se a l’ombra, especialment a les hores del migdia. Les hores de més insolació al nostre país, a l’estiu, són de 12-17 hores. Els núvols donen una protecció poc més que relativa
  2. No exposar-se al sol sense protecció solar. És especialment necessari protegir els nens del sol, donat que tenen una pell més sensible i a que gran part de les radiacions solars que acumulem les rebem a la infància.
  3. Cobrir-se la pell amb roba per a que la pell no quedi descoberta al sol
  4. Utilitzar un barret que permeti mantenir cara, cap, orelles i coll a l’ombra.
  5. Utilitzar ulleres de sol que protegeixin tant de l’UVA com de l’UVB. Si no bloquegem aquests raigs al 100%, les ulleres poden ser més perjudicials que beneficioses (amb la foscor que donen els vidres foscos es dilata la pupila i passen més raigs ultraviolats). Això és especialment important en nens, i es recomana que un òptic assessori sobre el tipus d’ullera solar necessària en cada cas.