La rosàcia és un trastorn inflamatori crònic i recurrent de la pell que afecta generalment l’àrea facial (pòmuls, nas, mentó i front) en persones de mitjana edat. Encara que les seves manifestacions són variades, es caracteritza per una reactivitat cutània incrementada amb freqüents episodis d’envermelliment facial (cuperosi) que s’acompanya de grans amb contingut sovint purulent. Les persones que pateixen rosàcia sovint se’ls hi veuen els vasos sanguinis visibles a la cara.

Pels símptomes es podria confondre amb acne adult o altres patologies de la pell; per això és molt important fer un bon diagnòstic a través d’un dermatòleg.

És una malaltia més freqüent en dones de mitjana edat que tenen la pell clara.

I tot i que no hi ha cura, si que podem controlar i reduir el símptomes amb un tractament adequat.

QUINS SÍMPTOMES CAUSA LA ROSÀCIA?

Sin título

 • Envermelliment facial: sobretot a la part central de la cara. Els petits vasos sanguinis del nas i dels pòmuls sovint s’inflamen i es fan visibles
 • Protuberàncies vermelles i inflamades: es desenvolupen granets que semblen acne
 • Problemes oculars: es pot patir ulls secs, irritats i amb les parpelles vermelles i inflamades. És el que es coneix com rosàcia ocular.
 • Nas engruixit: La rosàcia pot engruixir la pell del nas fent que sembli bulbosa (rinofima). Això és més freqüent en homes que en dones.

La rosàcia es presenta en 4 fases

 1. Fase de pre-rosàcia: on hi ha l’envermelliment i l’escalfor a la cara, sovint acompanyats de picor. En aquesta fase és on hem de tenir més en compte els factors desencadenants que explicarem a continuació.
 2. Fase vascular: on hi ha eritema i edema facials amb inflamació dels vasos sanguinis.
 3. Fase inflamatòria: on es desenvolupen les pàpules i les pústules que s’assimilen a l’acne
 4. Fase tardana: és quan es pot desenvolupar els problemes d’inflamació de teixits a nivell de la pell del nas i els pòmuls.

ES CONEIXEN LES CAUSES DE LA ROSÀCIA?

La causa és desconeguda, però el que si se sap és que ni la dieta ni la higiene té massa afectació en el control de la rosàcia, a diferència de l’acne.

De totes maneres, hi ha tota una sèrie de factors que poden desencadenar brots:

 • Begudes calentes i menjar picant
 • Begudes alcohòliques
 • Temperatures extremes
 • Radiació solar i vent
 • Fer exercici
 • Estrès emocional
 • Medicaments que dilaten els vasos sanguinis
 • Ús de productes cosmètics no adequats

També hi ha determinats factors considerats de risc per desenvolupar la rosàcia. Entre ells hi trobem ser dona, tenir la pell clara, tenir més de 30 anys, ser fumador i tenir antecedents de rosàcia.

QUINS SÓN ELS TRACTAMENTS DE QUÈ DISPOSEM?

El millor consell és que s’evitin en la mesura del possible els factors desencadenants.

A part d’això, que està a les mans del pacient, els dermatòlegs poden prescriure productes per tractar la inflamació, i en funció de la gravetat, donar també antibiòtics tòpics com el metronidazol o orals (metronidazol o doxiciclina). Molts productes tòpics pel control de la rosàcia contenen àcid azelaic, niacinamnida (vitamina B3), ivermectina o retinoides tòpics.

Pel tractament dels vasos sanguinis dilatats i l’envermelliment persistent, es pot utilitzar la tècnica del làser ja que destrueix les estructures alterades de la pell en diverses sessions.

RITUAL COSMÈTIC PER PELLS AMB ROSÀCIA

La rutina cosmètica en rosàcia es basarà en els tres pilars fonamentals de la cura de la pell: neteja, hidratació i protecció.

Neteja facial  Cal netejar la pell dia i nit, i en el cas que ens ocupa és molt important que netegem sense eliminar cap dels lípids de la pell. Això ho aconseguirem amb bases netejadores molt suaus amb actius calmants i antiinflamatoris. 

Hidratació  utilitzarem emulsions de dia amb actius cosmètics hidratants, calmants, antiinflamatoris y anti-envermelliment per recuperar el confort de la pell. 

A la nit, farem un tractament de regeneració dèrmica per tal de recuperar la funció barrera de la pell ( que us vam explicar en un blog anterior) per evitar la pèrdua d’aigua i fer que la pell tingui una major resistència als agents desencadenants.

 

En fase de brot, haurem de controlar la resposta immunitària, la inflamació i l’envermelliment

 

Protecció solar   cal fer servir protecció solar física cada dia, ja que com hem vist abans, l’exposició solar és un dels factors desencadenants de la rosàcia.

 

Esperem que la informació que us hem dona tus pugui ser útils i si necessiteu assessorament sobre la rosàcia, no dubteu en passar per la farmàcia Ocata i us ajudarem en tot allò que estigui en les nostres mans.