El tabac és un gran negoci capaç de produir, en les persones que fumen, plaer, addicció i greus problemes de salut, en aquest ordre. Fumar és, en realitat, una malaltia crònica de tipus addictiu caracteritzada per una dependència de la nicotina. A Espanya fumen habitualment més de 13 milions de persones, la meitat de les quals voldrien deixar de fumar. El percentatge de fumadors, pròxim al 30% de la població, va descendint lentament, encara que augmenta el consum de tabac entre els joves i les dones. Cada any moren al nostre país més de 54.000 persones per diverses malalties produïdes pel tabac: diversos tipus de càncer (de pulmó especialment), problemes cardiovasculars com l’infart de miocardi, problemes respiratoris (bronquitis, EPOC, emfisema) i moltes altres malalties. Els problemes de salut produïts pel tabac són responsables del 15% de la despesa sanitària total. Un fumador de 20 cigarrets diaris gasta anualment en tabac més de 1600 €.

Es pot deixar de fumar sense tractament amb medicaments?

Sí. Però solament ho aconsegueix un 10% dels quals ho intenten. La majoria te una  manca de veritable motivació per a deixar de fumar. La consulta a un professional sanitari augmenta les possibilitats d’èxit de l’intent.

Per què costa tant deixar el tabac?

La dependència física que produeix la nicotina es veu complicada pel patró de consum legal, en el qual es barregen factors emocionals, socials i econòmics. L’abandó del tabac produeix una moderada síndrome d’abstinència a la nicotina amb un important component psicològic.

És cert que el tabac afecta a la sexualitat?

En els homes fumadors existeix el doble de risc de patir disfunció erèctil que en els homes no fumadors. Els efectes del tabac sobre els vasos sanguinis acaben afectant la irrigació del penis a causa d’una constricció del seu sistema circulatori. Això condueix a una feblesa progressiva en les ereccions.

Quines substàncies conté el fum del tabac?

En el fum del tabac s’han detectat, a més de nicotina, diversos milers de substàncies. Algunes s’empren en processos de combustió (butà, hexamina) i com a combustibles en vehicles d’alta velocitat, avions i coets (hidracina, metà, metanol). Unes altres s’empren en plàstics (clorur de vinil, estirè, fenol), coles (tolueno), pintures (acetona, cadmi, naftalina) o productes de neteja (amoníac).

També conté altres substàncies tòxiques com a arsènic, benzè, formaldehid, níquel o poloni (radioactiu), i diverses substàncies cancerígenes com les nitrosaminas.

És veritat que el tabac afecta als ossos?

Les dones postmenopáusicas que fumen presenten un major grau d’osteoporosi, igual que els homes fumadors d’edat avançada. Això implica un major risc de fractures.